2024 július 23, kedd

Ugrás a "Széchenyi 2020 - GINOP-9.1.1-21 Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön Hitelprogram" oldalra

Így kerülheted el a sérüléseket, ha sportolásba kezdesz

Így tavasszal, nyár elején sokan a homlokunkra csapunk – főleg karantén után – hogy hamarosan fürdőruhát is fel lehet venni és őrült tempóban valami olyan sportba kezdünk, amire testünk egyáltalán nincs felkészülve. Kanczler Réka gyógytornásszal arról beszélgettünk, hogyan is lehet ezt okosan csinálni, úgy, hogy a sérüléseket megússzuk, és célt is érjünk.

Ha valaki elhatározza, életmódot vált és sportolni kezd, általában először kinézi a számára tetszetős mozgásformát, jó esetben beszerez hozzá egy-két szükséges eszközt, például futáshoz egy futócipőt, talán még néhány cikket is elolvas a témában, hogyan is kéne ennek nekikezdeni, majd belevág a közepébe anélkül, hogy felépítette volna az edzést az alapoktól, vagy átbeszélte volna valakivel, aki ért hozzá. Ezekből aztán csúnya sérülések, izomhúzódások, rossz esetben izomgyulladások is lehetnek, és mire kiheverjük, nagy valószínűséggel el is megy az egésztől a kedvünk.

„A futás nem csak futásból áll, erre készülni kell. Az izmokat, a keringést fel kell készíteni az új terhelésre. Ez áll az izmok állapotának felmérése után izomerősítésből, fejlesztésből, az izmok keringésének fokozásból, javításából, illetve az izmok lazításából. Az állapotfelmérés jelentősebb, mint gondolnánk, ha az alapok ugyanis rendben vannak, fokozatosan el lehet kezdeni a futást, megfelelő bemelegítés után, a futás után pedig időt fordítva a levezetésre is. Ez nagyban csökkenti a sérülésveszélyt”

– mondta a gyógytornász.

De vajon honnan tudhatjuk, milyen sérülésekre vagyunk hajlamosak?

„Hogy valaki milyen sérülésekre „fogékony”, azt az állapotfelmérés alkalmával, a részletes kikérdezésnél részben megtudjuk az esetleges korábbi sérülésekből. A fontos az, hogy azt kiderítsük, mi vezethetett akár ahhoz a sérüléshez, illetve, hogy mi a „gyengébb pontunk”, ami korrekcióra szorul annak érdekében, hogy egészségessé váljunk, vagy azok maradjunk egy nagyobb terhelés megkezdése után is. Legtöbbször valamilyen fájdalom jelentkezik, aminek kapcsán hozzánk fordulnak a páciensek. Térd, boka, csípő, derék… Ez lehet egy régebbi sérülés utáni elmaradt rehabilitációból kifolyólag akár. Van, aki hosszú időn át fájdalom és tünetmentes volt, de az újrakezdés és a megnövekedett terhelés hatására előjönnek a szőnyeg alá sepert problémák, amiket meg kell oldani. Minél régebbi az alap probléma, sajnos általában annál hosszabb idő, míg az teljesen rendbe jön. Azt gondolom, bármelyik sportnál előjöhet probléma viszonylag könnyen, ha testileg nem vagyunk megfelelően felkészülve rá.” – mondta Kanczler Réka.

Talán a sakknál nem…

„Ha jobban belegondolok, az ülés miatt az sem szerencsés, sok buktató van abban is. Bár kicsit más jellegű problémákat tud okozni, mint egy futás, vagy egy labdajáték” – válaszolta a szakértő.

Az első legfontosabb tehát, hogy mindig a jelenlegi fizikai adottságainkhoz megfelelő szinten kezdjük el az edzést. És hogyan tovább?

„Az izmok megfelelő keringése fontos ahhoz, hogy jól „működjenek” terhelés közben. Ehhez kihagyhatatlan a bemelegítés. Erre például nagyon hasznos lehet a megfelelően kivitelezett hengerezés. A bemelegítés mellett a másik, amit leginkább szeretünk gyorsan letudni, vagy teljesen elfelejteni, az a levezetés. Pedig az izmok lazítása legalább olyan fontos, mint a bemelegítésük. Az izmok lazításának hiánya ugyanis előbb-utóbb túlfeszülő, rugalmatlan, letapadt, csomós, sérülékeny izmokat fog eredményezni. Izmainkat ellazítva, lassan hengerezve segíteni tudjuk a megfelelő regenerálódást. Erre időnként, lehetőleg rendszeresen, egy megfelelő szakember által végzett masszázzsal is rásegíthetünk.”

És a végére hagytuk a legjobbat: hatalmas hírünk van!

Ősztől megnyílik TRehab központunk, mely azt a célt szolgálja, hogy minél jobban felkészíthessük a sportolásra vágyókat, hogy sérülésmentesen, teljes biztonságban hódolhassanak szenvedélyüknek. Szakembereinkhez gyógytornával, sportprevencióval, sportrehabilitációval és rekreációval kapcsolatos témákban lehet fordulni. A pontos részletekkel később még jelentkezünk!

Kapcsolódó cikkek

Új, 2023-as trendek a csapatépítésben

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük