2024 április 12, péntek

Ugrás a "Széchenyi 2020 - GINOP-9.1.1-21 Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön Hitelprogram" oldalra

Így teremti meg a csapatépítés a munkavállalói jóllétet

Egy több, mint 150 vállalat bevonásával készült felmérés szerint, a vállalatok kétharmadánál fut valamilyen egészségprogram. Ezek fókuszában legtöbbször a sport áll.
2021-ben szerencsére már nem az a kérdés, hogy legyen-e sport program, hanem az, hogy milyen.
A kihívás abban áll, hogy a vállalat hogyan építse be az eddig is sikerrel futó sportnapokat, családi napokat és csapatépítőket a wellness programba úgy, hogy abból hosszú távon profitáljon.

A kérdést most Papucsek József, munkahelyi sport és rendezvényszervező kollégánkkal járjuk körül, először a csapatépítések, majd következő bejegyzésünkben a sportnapok kapcsán.

Látsz valamilyen változást a csapatépítő trendekben?

Alapvető változásnak látom, hogy a cégek egyre gyakrabban valamilyen outdoor jellegű programot szeretnének megvalósítani a tréningek folyamán. Az irodai helyszíneket felcserélték az erdők, természetközeli, tóparti területek. A tréningek tematikáján is érezhető ez a tendecia, egyre több a GPS nyomkereséssel, természetben való aktivitással kapcsolatos megkeresés. Akiknek esetleg ez nehézséget okoz, vagy szeretnének az iroda közelében maradni szintén beválnak a városi nyomkeresős, útvonalkeresős programok is.

Mennyire szervezik tudatosan a cégek a csapatépítést?

Azt tapasztaljuk, hogy a cégek alap ötletekkel rendelkeznek a szervezési folyamat kezdetén, a végleges program kialakításában gyakran hagyatkoznak a mi szakmai tapasztalatainkra, javaslatainkra. Mindezek mellett a mi szemünk előtt az ő kívánságaik lebegnek, az általuk kívánt elemeket minden esetben beépítjük a csapatépítés feladatai közé.

Mit tudnál javasolni a cégeknek, milyen gyakorisággal és milyen csapatépítő programokat érdemes szervezni?

Minimum félévente mindenképpen érdemes szervezni a munkavállalók számára valamilyen csapatépítő eseményt. Évente egy alkalommal érdemes erre egy teljes napot, vagy akár hétvégét szánni, hogy a csapat kikapcsolódhasson, a tagok között lévő kapcsolat szorosabbá váljon. Emellett évente egy-két alkalommal érdemes egy közös vacsorát, vagy bármilyen egyéb rövidebb időtartamú programot beiktatni.

Hogyan lehet a csapatépítés a munkahelyi wellness program része?

Egy éppen folyó, hosszútávú sport- vagy wellness program célkitűzéseit könnyedén át lehet hozni a csapatépítő tréningekre is, ide illeszkedő kihívásokkal, tematikus programokkal. Ehhez szükséges, hogy a munkahelyi wellness program céljai világosan legyenek megfogalmazva, így a csapatépítés tervezésénél már mi is igazodni tudunk ezekhez a célokhoz, e szerint alakítjuk ki a programokat.

Azt már tudjuk, hogy a csapatépítésnek mekkora szerepe van a munkahely működésében. Általa javulnak a munkatársi kapcsolatok, ami segíti a gördülékeny munkavégzést, stresszlevezető hatása pedig az egyik legfontosabb tulajdonsága. A munkahelyi egészségmegőrzés kapcsán a fizikai és a mentális egészség egyaránt fontos és ugyanolyan jelentőséggel bír.

Építsd a csapatot a fitt munkahelyért!

A legfittebb munkahely program segít az egészséges munkahely kialakításában, a csapatépítés és a sportnap pedig mindennek szerves része.
A csapatépítő és sportnap programok között szerepelhetnek olyan kihívások, versenyek, amikre a dolgozók előre felkészülhetnek, tréningezhetik magukat, ez pedig ösztönzi őket a jobb teljesítményre, ami tovább növeli az ambíciót és pozitív hatással van gondolkodásmódjukra – az ép elme az ép test és lélek alapja.
Az edzések beilleszthetők a cég wellness programjába, amikre a vállalat tagjainak egész évben lehetősége van, így a mozgás beivódik a munkanapokba is. A csapatépítés és sportnap, mint cél, eszköze a motiváció fenntartásának.
Tervezd meg!
Egy jól megtervezett program biztos siker, így a csapatépítés és a köré épített sport programok szervezését idejében el kell kezdeni.

Kapcsolódó cikkek

Kiszámoltuk az évünket - ez lett a végeredmény

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük