2024 július 23, kedd

Ugrás a "Széchenyi 2020 - GINOP-9.1.1-21 Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön Hitelprogram" oldalra

Így járul hozzá a sportnap a munkahelyi jólléthez

A sportnap nem kell, hogy csak egy nap legyen a sok közül, ami után visszatérünk a taposómalomba, hiszen annak előnyei hosszútávon kifejtik hatásukat. Egy jól szervezett egészség nap sokat tehet a fitt munkahely kialakításáért, főleg, ha az egy előre megtervezett program, amire az emberek felkészülhetnek. Ezen a napon a dolgozók összemérhetik “erejüket”, bizonyíthatnak egymásnak és maguknak egyaránt, amivel nagyobb lesz a motivációjuk. Sokan szeretnének többet tenni az egészségükért, de úgy gondolják nincs rá lehetőségük, idejük vagy túl nagy erőfeszítésnek érzik a heti munkavégzés mellett. Emellett ha a munkahely biztosítja a szükséges feltételeket, eszközöket, sportolási lehetőségeket, a munkavállalók szívesebben mozognak. A tudatosan szervezett munkahelyi wellness programmal az embereknek a mindennapjai részévé válhat a testmozgás és ezzel együtt az egészséges életmód.

Előző havi bejegyzésünkben a csapatépítők és családi napok kérdését jártuk körbe Papucsek József, munkahelyi sport és rendezvényszervező kollégánkkal. Most azt vesszük górcső alá, hogy a sportnapok miként járulnak hozzá a munkavállalók jóllétéhez és hogyan legyen a wellness program szerves része.

Milyen gyakran szerveznek a cégek sportnapokat és szerinted milyen gyakran kellene?

Azoknál a szervezeteknél, ahol a sport, a mozgás és az egészséges életmód a céges kultúra szerves része, évente egy alkalommal javasoljuk egy nagy volumenű sportnap megszervezését. Ezen a napon a munkavállalók teljes képet kapnak a céges sportéletről, új mozgásformákat próbálhatnak ki, csatlakozhatnak a már kialakult sportolói körökhöz. Ezen felül a különböző mozgásformák képviselői miatt fontos, hogy évente több alkalommal, akár folytatólagosan kis céges kupák kerüljenek megszervezésre. Így például egy egész évben tartó céges squash esetében egy megmérettetést biztosító nagy squash verseny a céges sportnapon mindenképpen jól tud működni. Igaz lehet ez persze a futókra, focistákra, az asztalitenisz szerelmeseire, vagy bármilyen mozgásformára, aminek kedvelői céges kereteken belül a kollégákkal is együtt mozognak.

Hogy látod, van hatása a sportnapnak a munkavállalók további sportolási szokásaikra?

A céges sportnapok egyik fő feladata a munkavállalók motiválása és látókörének bővítése az egészséges, mozgásgazdag életmód témakörében. Fontosnak vélem, hogy mindenki megtalálja azt a mozgásformát, amit a saját életébe bizonyos rendszerességgel be tud építeni. Egy ilyen rendezvényen igyekszünk a palettánkról olyan programelemeket választani, ami lehetővé teszi az összes résztvevő számára, hogy a munkatársakkal közösen egy tartalmas, sportos napot tölthessenek.

Mennyire előre érdemes tervezni a sportnappal?

A céges sportnapok potenciálisan májustól-szeptemberig kerülnek megszervezésre. Ezen időszakon belül is frekventáltan a májusi és szeptemberi dátumok jellemzőek, hiszen a szabadságolások ekkor még nem kezdődtek el, vagy már véget is értek, így a munkavállalói közösség nagy létszámban lehet jelen a rendezvényeken. Éppen emiatt fontos, hogy minél előbb elinduljon a felkészülés, a helyszín kiválasztása, a szerződések megkötése a különböző szolgáltatókkal (catering, hangosítás, infrastruktúra, programok, előadók, stb). Általánosságban megállapítható, hogy egy nagy volumenű céges sportnap megszervezéséhez minimum 6 hónapra, de inkább több időre van szükség.

Egy időben megtervezett esemény biztos siker lesz a vállalat életében, amiből hosszú távon profitáltok. Ne halogasd a szervezést, gyűjts ötleteket és keress minket.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük