2024 április 13, szombat

Ugrás a "Széchenyi 2020 - GINOP-9.1.1-21 Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön Hitelprogram" oldalra

Ezért válaszd a munkahelyi sportot

A munkavállalók egészségügyi állapota, testi-szellemi jólléte közvetlen hatással van termelékenységükre és hatékonyságukra. Ezzel párhuzamban ugyanez az őket foglalkoztató́ vállalat teljesítményére is kihat. A fluktuáció, a hiányzás és a kimerült munkavégzés sok kárt okoz a cégeknek. Éppen ezért a munkaadóknak is érdeke, hogy támogassák dolgozóikat egészségük megőrzésében és egészségügyi problémáik megoldásában. Egy cégnek nemcsak a tárgyi erőforrásaik karbantartására kell költenie, hanem az emberi munkaerőre is, hogy a dolgozók megfelelő egészségi és fittségi állapotban tudják a feladataikat ellátni. A veszteségek csökkentésének egyik lehetséges eszköze és a támogatás megoldása a vállalati egészségprogram működtetése. 

Miért fontos a wellbeing? 

A munkahelyi jólét befolyásolja a motiváltságot, a teljesítőképességet, az elkötelezettséget és az elégedettséget. A jól-lét kognitív szinten hat a kreativitásra és problémamegoldásra, az információfeldolgozásra, figyelemre, koncentrációra. Attitűdök tekintetében pedig hatással van az együttműködésre és a csapatkohézióra. Ahogy csökken a munkavállalók stressz-szintje, úgy javul az általános egészségi állapotuk, jobb lesz az immunitásuk, energikusabbak lesznek.

Ha az emberek fizikailag és érzelmileg is jól vannak és szeretnek dolgozni, nagyobb a teljesítmény, kevesebb a hiányzás és a presenteeism.

(O’Donnell, 2000)

A boldog ember hatékonyabb, az elégedettebb munkavállaló́ termelékenysége nagyobb, így szolgáltatásuk minősége jobb.

A boldogtalan munkavállalók viszont kevésbé termelékenyek és általánosságban elmondható, hogy motiválatlanok. Az érzelmi kimerültség kapcsolatban áll az alacsony teljesítménnyel.

Ha boldogabbak a munkavállalók, csökkennek a hiányzások, csökken a fluktuáció́, miközben nő az ügyfelek elégedettsége és emelkedik a produktivitás.

Az a munkavállaló, aki úgy érzi, hogy munkaadója törődik az egészségével és a jól-létével 38%-kal elkötelezettebb lesz, 28%-kal nagyobb valószínűséggel ajánlja barátainak, ismerőseinek a cégét, valamint 18%-kal nagyobb a valószínűsége, hogy extra munkát vállal. (Hackbart et al., 2015).

A Legfittebb Munkahely Felmérés és a Legfittebb Munkahely Díj nemcsak elismeri a dolgozók egészségéért aktívan szerepet vállaló hazai vállalatokat, de ösztönzi is az egészség- és mozgásprogramok indítását és lehetőséget biztosít arra, hogy a vállalatok egymástól a legjobb gyakorlatokat eltanulják. 

Az egészségprogramok értéket teremtenek a vállalatnak. A programok javítják az alkalmazottak egészségtudatosságát, amivel csökkennek az egészségügyi kockázatok és az egészségügyi kiadások mind a vállalatnál, mind egyéni szinten. Ezt adja nektek a Legfittebb Munkahely Program.

Idén mérettessétek meg magatokat ti is és kapjatok megerősítést arról, hogy jó úton haladtok a munkahelyi egészségfejlesztésben. Jelentkezz a Felmérésre és versenyezzetek a Legfittebb Munkahely Díjért.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük