Ugrás a "Széchenyi 2020 - GINOP-9.1.1-21 Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön Hitelprogram" oldalra

A csapatépítés típusai

Nem tudod milyen csapatépítőt válassz? Segítünk dönteni!

A csapatépítő tevékenységek remek lehetőséget nyújtanak, hogy csökkentsük a munkahelyi stresszt, enyhítsük az esetleges feszültségeket és megkönnyítsük a csapattagok összekapcsolódást és megismerjük egymást. Ami pedig a legjobb, hogy mindezt irodán kívül tehetjük!
Nem egyszerű olyan programot találni, amely a csapat minden tagjának kielégíti az igényeit, hiszen mások vagyunk, valószínűleg mindenkinek megvan a kedvenc időtöltése, ahogyan pihenni szeret. Törekedni viszont lehet arra, hogy a cég jelenlegi helyzetének megfelelően válasszunk. Vagyis, egy megerőltető projekt után más jellegű program fog kikapcsolódást nyújtani, mint egy viszonylag könnyebb hónap után.
A különböző csapatépítési tevékenységek is különböző kategóriába sorolhatóak. Ezek alapján könnyebben dönthetünk, hogy milyen típusú program lehet jelenleg a legjobb választás a csapatunknak.

Ez a kategóriák a következők:

• Fizikai tevékenységek
• Mentális tevékenységek
• Egyszerű pihenés
• Örömszerző üzleti program

Fizikai aktivitás és sport

Gyakorlatilag bármilyen sporttevékenység arra ösztönöz, hogy együtt dolgozzunk egy közös cél eléréséért. Kialakítja a kötődést, miközben fizikailag is kellemesen elfáraszt, ami új élmény az irodában töltött idő után.
A sporttevékenységek segítenek a csoportdinamika felépítésében, hogy egy olyan koherens csapat jöjjön létre, amely lelkesedéssel és bizalommal játszik a sportpályán és azon kívül is.
Íme, néhány ötlet a legjobb közös sportélményhez.

Kenuzás, sárkányhajózás, paddle board

Fogjátok meg az evezőket és irány a vízpart! Nagyszerű aktív csapatépítő program a melegben vízparton tölteni az időt, olyan kikapcsolódással, ahol aktívan élvezhetjük együtt a természet szépségét.

Lasertag

A lasertag egy olyan, együttműködésen alapuló csapatjáték, amely nem csak szórakoztató és izgalmas, de lehetőséget nyújt a munkatársak számára a stratégiai és logikai készségek gyakorlására, és a csapatmunka fejlesztésére.

Mentális tevékenységek; szellemi játékok

Társasjátékok és kártyajátékok

A társasjáték-bajnokság és kártyajátékok, mint például a póker, segítenek a csapatunk tagjainak kibontakoztatni a versenyző oldalukat anélkül, hogy tényleges tétje lenne a versenynek, vagy el kellene hagynia az irodát.
Ilyen közös tevékenységek lehetnek például:

A szabaduló szoba:

Ez a játék leginkább a gondolkodási folyamatokról szól, sem mint a fizikai aktivitásról. Vezetési készségeket, logikát és türelmet igényel, így nagyszerű lehetőség, hogy a csapatot összekovácsolja, hiszen közösen kell logikai feladatokat megoldani, kreatívnak lenni a kiszabadulásért.

Póker    

Póker kártyajáték - Team RekreációA póker több mint szerencsejáték. Olyan stratégiai játék, ahol nem elég csupán a szerencse, szükség van minden érzékszervre, ravaszságra, taktikára és nem árt némi színészi képesség sem. Így remek lehetőséget ad a csapaton belüli dinamika játékos megélésére, és arra, hogy egy kicsit mindenki elengedje magát.

Egyszerű pihentető programok

Néha nincs jobb csapatprogram egy húzósabb projekt befejezése után, mint a közös pihenés és relaxálás, ahol nem kell megoldani semmilyen feladatot, vagy versenyezni, egyszerűen csak kikapcsolni.
Ilyen programok lehetnek;

A közös wellness hétvége egy borkóstoló vacsorával egybekötve.
Néha elég egyszerűen csak közösen pihenni, ezzel is összekovácsolva a csapatatot, hiszen egy nehezebb időszak után a jutalompihenés is közösségi érzéseket kelt, együtt vittük végig a projektet, és most együtt töltjük a megérdemelt pihenést.

Örömszerző üzleti program

Jótékonysági és önkéntes programok

Ezek a programok különleges módjai a csapat összehozásának és a kellemes időtöltés hasznos tevékenységekkel való egyesítésének.
Ezért napjainkban a HR-szakemberek gyakran szerveznek olyan csapatépítő programokat, amelyek segítségnyújtással kapcsolódnak össze. Ezek gyakran szociális célú projektek: például bentlakásos otthon, fogyatékkal élő gyermekek, kulturális-, vagy oktatási projektek támogatása, vagy olyan társadalmi célú projektek, mint a környezetvédelemmel kapcsolatos önkéntes programok.  

A közösen, csapatként való segítségnyújtás másokon olyan csapatszellemet ébreszt a munkatársakban, ami segít elmélyíteni a csapattagok közötti kapcsolatot és segít más megvilágításba helyezni a velünk együtt dolgozó embereket.

Bármilyen csapatépítő program mellett is döntsünk, a közösségépítő szerepet és kikapcsolódást mindig tartsuk szem előtt! Ne akarjuk olyan programra vinni munkatársainkat, ami nagyon speciális, és valószínűleg csak kis réteget érdekel. Mindig vegyük figyelembe a cég adott időszakát, és igyekezzünk a szerint dönteni, amire az adott helyzetben a leginkább szüksége lehet munkatársainknak. Így biztos, hogy a kellemes pillanatok mellett olyan élményt is nyújtunk majd mindenkinek, amik a későbbiekben a munkában is kamatozni fognak.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük