2024 július 23, kedd

Ugrás a "Széchenyi 2020 - GINOP-9.1.1-21 Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön Hitelprogram" oldalra

Fertőtlenít, kreatívvá tesz, önbizalmat ad – mi az?

Az elmúlt években ismét népszerűvé vált az esszenciális olajok használata. Otthonainkban, iskolai és óvodai intézményekben, kórházakban, edzőtermekben, és irodákban is egyre több helyen látni, érezni a különböző finom esszenciákat.

De hogy tud tényleg hatásos lenni, mi alapján válasszunk és mire figyeljünk a használatukkor? Mensáros Nóra aromaterapeutával arról beszélgettünk, melyek azok az olajok, amelyek – a munkahelyünkön is – az egészségünket szolgálják.

Amellett, hogy a tiszta terápiás olajok fertőtlenítenek és antibakteriálisak, az érzelmeinkre is jótékony hatással vannak, így használatukkal számos hatás érhető el. A szellemi fáradtság, stressz ellen is többféle olajból válogathatunk, de találhatunk kreativitást, szellemi pezsgést segítő olajat, vagy olyat, amelyek javítják a kedélyünket, segítik a koncentrációt. Lentebb mindre hozunk példát is. Illóolajok és diffúzorok terén is rendkívül széles a választék, óriásiak az árkülönbségek, ám nagyon nem mindegy, melyik mellett tesszük le a voksunkat.

Minden növényi alapanyagról elmondható: ha olcsó, gyanakodni kell. A növények termesztése, betakarítása, feldolgozása komoly folyamat. Az illóolajokat hagyományosan a növényből nyerik ki, vízgőz desztilációval vagy a héjból való préseléssel. Az erre szakképzett emberek nagy odafigyeléssel ügyelnek arra, hogy a legjobb minőségű növényeket használják fel. Az alapanyagok bevizsgálása és a gyártás, kiszerelés is költséggel jár. Sok olajra írják rá azt, hogy terápiás minőségű és tiszta, de ezek az olajok kivonása legtöbb esetben vegyi oldószerekkel történik. Sajnos szaglásunk nagyon nehezen ismeri fel az igazi olajat, mert sok természetazonos olaj tényleg nagyon jó másolat. Fontos, hogy csak jó minőségű olajokat használjunk, mert a bőrön áthatolva, vagy belélegezve a tüdőn keresztül a vér és nyirok keringésünkbe jutnak, így érnek el az egyes szervekhez. A belélegzett olajok gyorsan hatnak a vegetatív idegrendszerre és hormon rendszerre. Ha szintetikus olajokat használunk, azzal nemhogy segítünk a szervezetünknek, hanem károsítjuk is.

– hívta fel a figyelmet Mensáros Nóra, aromaterapeuta.

Ezért is nagyon fontos olyan illóolajat választani, amelyeknek megfelelő tanúsítványa van.
Ahhoz, hogy az igazi illóolajat felismerjük, nézzük meg a címkét, minőségtanúsítványt és tájékozódjunk. Ugyanez érvényes a megfelelő diffúzorok kiválasztása terén is. A diffúzorok, más néven elektromos párologtatók az illóolajok légtérbe juttatásának a legkorszerűbb, mindenki számára könnyedén elérhető módja. Használatuk rendkívül egyszerű és biztonságos.

A készülék ultrahang segítségével juttatja a légtérbe az illóolaj molekulákat, amelyek aztán a légzéssel áramlanak a szervezetbe. Az illóolajok a vízzel együtt atomizálódnak parányi ion részecskékké és aktív oxigénionokká, amelyek könnyebben felszívódnak az emberi testben. Diffúzorok kiválasztása terén is érvényes, hogy nem a legolcsóbbat érdemes választani.Többféle diffúzor típus létezik, most a vízzel működő ultrahangos párásítóról lesz szó. Legyen jó minőségű, hogy az olajok ne kezdjék ki a műanyagot, legyen rá minimum egy év garancia és érdemes megnézni mekkora négyzetméterre elegendő teret lát el, milyen időzítésre lehet állítani, mekkora a tartály, és mennyi extra van benne ( pl. fényeffektus, hangok esetleg gyerekek számára)

– mondta Nóra.

Ha az irodában többen ülünk, figyeljünk a másikra. Érdemes tudni, hogy egy minimális monoton zajszinttel jár a diffúzor használata, leginkább egy enyhe fújáshoz hasonlítható. Akit ez esetleg zavar az irodában, helyezzük tőle távolabb. Amikor szellőztetés van, kapcsoljuk ki, hiszen csökken a hatása az idő alatt. Ajánlatos először kisebb adagban (cseppekben) beszerezni a kiválasztott olajat, és közösen kiválasztani a megfelelő illatot. Irodába inkább a finomabb, lágyabb illatokat keressük. Nóra mondott nekünk pár példát, melyek azok, amelyek rendkívül hasznosak lehetnek munkahelyünkön:

Citrom: támogatja a légszőszervek egészségét, fertőtlenítő hatású, allergiás időszakban is nyugtató hatású (Borsmenta és Levendulával még hatékonyabb). Támogatja a koncentrációt és mint minden citrusos olaj, jótékonyan hat a pozitív hangulatra. A Citrom az ésszerűség olaja, amely mentális kimerültség és nyugtalanság esetén nagyon jól hat.

Grapefruit: szintén fertőtlenítő hatású, pozitív hangulatot teremt és segíti az elfogadást. Energizáló, frissítő és használata növeli az optimizmust, tisztítja az elmét, javítja a stresszes önbizalomhiányt.

Narancs (vadnarancs): egy igazi gyöngyszem finom illata és hatása miatt. Jólétre, bőségtudatra, kreativitásra inspirál és elősegíti a pozitív hangulatot. Frissítő, energizáló, amellett, hogy nyugtató hatása is érvényesül.

Teafa: önmagában fanyar illata miatt nem sokan kedvelik, viszont Citrommal keverve egy nagyon jó fertőtlenítő hatást tudunk elérni. Maga a Teafa segít megtisztítani a negatív energiáktól. Segít megszabadítani az úgynevezett energia-vámpíroktól.

Mandarin: sokan kedvelik sokrétűsége miatt. Az öröm és kreativitás olajának is nevezzük. A Mandarin segít helyet adni a kreativitásnak és arra kér, hogy helyezze vissza az ember a vidámságot, élvezetet, spontaneitást az életébe. Csökkenti az idegességet, oldja a stresszt, feszültséget. A Mandarin és Majoranna olaj együttes keveréke segíti a haragot, gyászt, szomorúságot, bánatot enyhíteni, emellett fertőtlenítő, energizáló, tisztító hatású.

Eukaliptusz: leginkább légutakra hatékony tisztító hatása miatt alkalmazzuk. Jó választás irodai helyiségben a náthás időszakokban. Amellett, hogy könnyíti a légzést, csillapítja a köhögést, elűzi a kellemetlen szagokat. Citrommal és Borsmentával vitalizáló, élénkítő hatású. Az Eukaliptusz segít az egyénnek, hogy a visszatérő betegségekből az egészség útján járjon.

Szibériai fenyő: immunerősitő, antibakteriális, nyugtató és antidepresszáns hatású. Ez az olaj megtanítja, hogy ellentétek nélkül sosem szerezhető bölcsesség, erő. Stabil energiát ad.

A pandémia idején még jobban felértékelődött a fertőtlenítés, az egészség – ezt olajokkal is segíthetjük. Nórától egy valóságos immunbomba receptet is kaptunk.

Nagyon erős fertőtlenítő, antibakteriális hatást tudunk elérni különböző olajok keverékével. Egy példa: a Narancs (Vadnarancs), Rozmaring, Szegfűszeg, Fahéj, Eukaliptusz egy igazi védelmi pajzsként ható keverék. Immunerősítő, antioxidáns tulajdonságokkal bír, amely természetes módon és biztonságosan nyújt védelmet a baktériumok, gombák, vírusok ellen.
Nyáron ugyanúgy jó érzés használni az esszenciális olajokat, mint hideg időben, a nagy melegben például a Borsmenta, a Fodormenta frissítő, hűsítő hatása miatt nagyon kellemes. Emellett szinte bármelyik citrusos olaj tisztító, fertőtlenítő hatású, ami akár a klímás időszakban is hasznos egy irodában

– tette hozzá az aromaterapeuta.

A tiszta, minőségi olajokat az aromatikus használaton túl külsőleg, bőrön alkalmazva is lehet alkalmazni. Ha egy illóolajat külsőleg, a bőrünkön használunk, azonnal megtapasztaljuk jótékony hatásait.

A tiszta esszenciális olajok rendkívül gyorsan hatnak. 22 másodpercen belül jut el az információ az agyba, 2 perc alatt bekerülnek a véraéáramba, 20 perc alatt eljutnak testünk minden sejtjébe. Négy perc alatt kimutatható a nyálból az az esszencia, amit például talpra kentünk. Ha érzelmileg szeretnénk változást elérni, a talpra, csuklóra, halántékra, tarkóra, nyakra, fül mögötti részre kenjük

– mondta Nóra, aki néhány munka közben felmerülő problémára is hozott példát és megoldást.

– Tárgyalás előtt, koncentrációt segítő olajak: Vetiver, Rozmaring, Cedarwood, Tömjén, Copaiba, Grapefruit, Ylang Ylang. (Egyre több területen, például pszichiáterek, coach-ok is alkalmazzák a terápiás olajokat.)
– A sok üléstől, helytelen testtartástól vagy bármi más miatt kialakult derékfájdalomra, erős fejfájásra, migrénre való olajok: Copaiba, Bazsalikom, Levendula, Bergamot, Wintergreen, Coriander, Római Kamilla, Majoranna.
– Sőt, még vegyszereket is kiválthatunk velük, a billentyűzetet például ha Teafa, Citrom és víz keverékével áttöröljük, garantáltan megszabadulunk a bacilusoktól.

Ami a legfontosabb, ha használni szeretnénk ezeket az olajokat, legyen egy segítőnk, aki ért is hozzájuk és megfelelő tanáccsal tud ellátni minket. Minél több információ birtokában van a szakember, amire éppen az irodai dolgozóknak szüksége van, annál eredményesebb a megfelelő terápiás kezelés.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük