Ugrás a "Széchenyi 2020 - GINOP-9.1.1-21 Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön Hitelprogram" oldalra

Mi fán terem a home office? 7 tipp, hogy működjön!

Még sosem dolgoztál otthonról, a mostani helyzetben viszont rákényszerültél? Bár eleinte őskáosznak tűnhet az egész, lehetnek benne jó dolgok is.

1. Légy türelmes!

Magadhoz, kollégáidhoz, családodhoz, gyermekedhez, kutyádhoz, szomszédodhoz. Ez mindenkinek egy új helyzet, mindenkinek bele kell rázódnia, ráadásul alapból mindenki feszültebb a sok váratlan helyzettől. Ne felejtsd el, bár a telefonos és email-es egyeztetések miatt adódhatnak félreértések a kollégáid és közted, törekedj a tiszta kommunikációra és ne felejtsd, a céljaitok ugyanúgy közösek maradtak. És igen, lehetnek különös helyzetek, amiken aztán évek múlva is jót nevethetsz:

2. A technika a barátod!

Ha eddig csak halogattad a kütyük, programok, applikációk kipróbálását, most biztosan eljött ezeknek az ideje. Használj minél gyakrabban videóhívásra alkalmas felületet, sokkal személyesebb és közvetlenebb lehet így a kapcsolattartás.

3. Ne változtass a napi rutinodon!

Ugyanúgy kelj fel, mintha be kéne érned az irodába, mosakodj meg és öltözz fel. Természetesen nem szükséges a tűsarkú kiskosztümmel, vagy a nyakkendő, de ne maradj pizsamában, ettől a közérzeted is jobb lesz.

4. Alakíts ki magadnak egy nyugodt munkaállomást!

Nem mindenkinek van dolgozószobája, és csábító lehet az ágyban fetrengve dolgozni, de hosszú távon ez rendkívül egészségtelen és hamar megfájdul a nyakad, hátad. Próbálj rendet tartani, mert ha halom mosatlan edény és szennyes ruha van a szemed előtt folyton, frusztrált leszel és elvonja a figyelmed. Amikor dolgozol, tényleg a munkára koncentrálj, mintha az irodában lennél, így hatékonyabb leszel.

5. Figyelj a pihenőidődre!

A munka ugyanakkor kezdődik és végződik, mintha az irodában lennél. Könnyen a gép előtt ragadhatsz, így összemosódhat a munka a magánéleteddel. Mivel minden kéznél van, beleeshetsz abba a hibába, hogy még késő este is a leveleket csekkolod. Ettől hamar kimerülsz és összefolyhatnak a napok. Figyelj az ebédszünetre is és az óránkénti pár perces pihenőre. Ilyenkor igyál egy kávét, mozgasd át magad, sétálj ki az erkélyre. A pihenőidőt videóhívás segítségével a kollégáiddal is eltöltheted, így a közösségi élmény sem marad el teljesen.

6. Használd ki a felszabaduló időd!

Van, aki órákat ül nap, mint nap a dugóban és tölt utazással. Home office-ban ezt az időt megspórolhatod. Reggel összedobhatsz egy könnyű ebédet például, délután pedig levezetésképp tornázz egyet otthon a felszabadult idődben. Tested, lelked meghálálja!

7. Jelezd, ha baj van!

Nem vagyunk egyformák, van, aki jól viseli a bezártságot, és van, aki nagyon megszenvedi. Ha nem tudsz vele mit kezdeni, beszélj róla, merj segítséged kérni!

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük